Schaduwwerk

The cave you fear to enter holds the treasure you seek

Joseph Campbell

Facing the darkness within: A journey of Self Discovery

Toen ik voor het eerst over schaduwwerk las raakte ik meteen gefascineerd. Schaduwwerk is niet nieuw. We kennen het van Carl Gustav Jung en je komt het in alle grote wijsheden en religies tegen.

Schaduwkanten zijn die delen van onszelf die we liever niet zien en dus verborgen houden voor de buitenwereld en die we daarom dus ook niet accepteren in een ander. Het zijn eigenschappen die we voor onszelf en voor anderen verstoppen omdat we die kanten als niet ok hebben beoordeeld. En dat is allemaal begonnen toen we jong waren. Men vermoed onder de leeftijd van 7, sommigen beweren 10 jaar. Er is toen iets gebeurd (en dat hoeft niet perse iets traumatisch of groots te zijn geweest) waardoor we een bepaalde eigenschap hebben veroordeeld en waarmee we ons dus niet wilden identificeren. Deze eigenschap bleek er ons namelijk van te weerhouden om erbij te horen of in specifieke gevallen erger nog, liefde te ontvangen. En dus moesten we er vanaf. De boel moest weer gerepareerd.

Wanneer we zo jong zijn hebben we nog geen kijk op de wereld en we denken dat alles wat gebeurt iets zegt over ons of over die wereld waarin we leven. We geven aan die gebeurtenissen een bepaalde betekenis en we noemen die betekenissen je schaduwovertuigingen.

IT IS NOT WHAT WE THINK, IT IS WHAT WE BELIEVE ABOUT OURSELVES ON A SUBCONSCIOUS LEVEL, THAT SHAPES OUR LIVES

Schaduwovertuigingen zijn gedachten die we hebben verzonnen of hebben overgenomen van autoriteiten in ons leven. We hebben bijvoorbeeld besloten dat het slecht is om egoïstisch, lui of boos te zijn en we vinden dat zo verkeerd, dat we er een persona, een masker overheen hebben geprojecteerd met de tegenovergestelde eigenschap en nu realiseren we ons niet meer dat we als het ware een deel van onszelf hebben afgesneden. We zijn er zelfs zo van overtuigd dat die specifieke eigenschappen zo slecht zijn, dat we zelfs niet meer zien dat we ze hebben. En hoe erger we zijn getraumatiseerd, hoe dieper we die eigenschappen hebben verstopt en hoe sterker onze overtuigingen en verborgen pijn.

Echter: deze overtuigingen beïnvloeden en sturen ons leven, ze bepalen de keuzes die we maken en de acties die we ondernemen. Allemaal op een onbewust niveau. Ze bepalen daardoor dus ook hoe ons leven zich ontvouwt. Meer over het onderbewustzijn en hoe onbewuste patronen je leven beïnvloeden vind je hier.

Om jezelf te kunnen zijn zul je al je eigenschappen moeten accepteren. Je bent niet alleen sympathiek, sociaal, briljant en goed, maar je kunt ook egoïstisch en lui of agressief zijn. En wanneer je nu denkt; ‘ik niet!’ weet je zeker dat er een schaduw aan het werk is.

Ieder mens heeft namelijk alle eigenschappen in zich. Zodra je die accepteert hoef je niks meer weg te stoppen, en hoef je je niet meer te verschuilen en energie te verspillen aan het continu creëren van een masker. Je kunt het vergelijken met het onder water drukken van een bal. Er komen steeds meer ballen bij die je moet verstoppen en onder water drukken, maar op een gegeven moment kun je het niet meer volhouden en schiet er minstens één recht in je gezicht. Wanneer je jezelf volledig accepteert hoef je de wereld (en dus jezelf) niet constant te bewijzen dat je niet ‘fout’ bent.

Jezelf continu moeten bewijzen vreet energie en het snijdt je af van je authentieke zelf, je gevoel van vrijheid en je levenslust. Wanneer je een ander of jezelf bewijst dat je ok bent (en dus beïnvloed wordt door de schaduwovertuiging dat je niet ok bent) reageer je vanuit een gewonde plek, niet vanuit je pure zelf. Je kiest er dus eigenlijk niet bewúst voor om iets te doen, maar je weggestopte emotie of eigenschap bepaalt hoe je je gedraagt. En dat gaat op den duur wringen.

Voorbeelden:

Misschien heb je onbewust de overtuiging dat je niet geliefd bent en ga je overmatig voor anderen zorgen zodat ze je op zijn minst ‘nodig’ hebben.

Wanneer je iedereen helpt vanuit je hulpvaardig-masker omdat het je overlevingsstrategie was als kind, dan help je anderen vanuit die gewonde plek, en niet vanuit je hart. En wanneer je volledig leegloopt van al dat geven en je geen hulp terug krijgt, word je ziek en creëer je wrok-gevoelens bij jezelf.

Het werkt ook op een ander niveau: wanneer je ooit te horen hebt gekregen dat je bijvoorbeeld dom of lui bent, en je hebt die eigenschappen als iets verderfelijks bestempeld, heb je ze vast en zeker in je schaduw verstopt. Mensen die over-presteren en over-toegewijd zijn, zijn die verborgen eigenschappen aan het goed maken, aan het repareren, aan het bewijzen dat ze die eigenschappen vooral niet bezitten. Ze zijn daardoor niet zichzelf en omdat ze zich er niet van bewust zijn dat die eigenschappen of schaduwen hun leven beheersen, hebben ze geen andere keuze dan te bewijzen dat ze wel goed of slim zijn, of moeten ze continu actief overkomen.

Je doet daardoor nooit wat in je beste goed is, maar je voldoet constant aan je verlangen om jezelf te bewijzen, bewijzen, bewijzen. Wat een uitputtingsslag.. Wat die interne stress op den duur met je immuunsysteem doet lees je hier.

Om je verstopte eigenschappen te claimen en hun gouden cadeau te zien, zul je ze echter eerst bij jezelf moeten ontdekken. En dat gaan we in schaduwwerk doen! If you want to clean the house you have to see the dirt. Met positief denken en affirmeren alleen kom je er niet. Je onderbewustzijn, dus wat je over jezelf geloofd op een dieper niveau is bepalend voor wat je in je leven creëert en de acties die je onderneemt. Door je bewust te worden van je schaduwen en onderdrukte emoties krijg je de kans om andere keuzes maken en dat geeft een intens gevoel van vrijheid.

Het leven is een uitdaging, geen gevecht. Claim je kracht en je schitterende zelf. Ik daag je uit!

Kijk hier voor projecten en hoe het werkt.

There is no coming to consciousness without pain. People will do anything, no matter how absurd, in order to avoid facing their own soul.
One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.

C.G.Jung

To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself -Thich Nhat Hanh